Pomemben je vsak gib

Ben Jevšnik, učenec 6. razreda, je pravi multitalent – odličen učenec, pesnik, glasbenik, športnik … In ravno v zadnji vlogi ga danes predstavljamo.

Ben, s katerim športom se ukvarjaš?

Treniram karate.

Kdaj si začel trenirati in kdo te je navdušil za ta šport?

Trenirati sem začel pred šestimi leti, ko sem bil v prvem razredu, v okviru šole. Ta šport sem takoj vzljubil, tudi starši so me pri tem podpirali, zato sem s treningi nadaljeval tudi po koncu 1. razreda, ko so me v DK Celje povabili, da nadaljujem na klubski ravni. Povabil me je trener Sebastjan Kantužer.

Kako potekajo tvoji treningi?

Treningi potekajo štirikrat na teden, na 1. osnovni šoli. Najprej imamo 10 minut ogrevanja, nato naša, tekmovalna, skupina nadaljuje s posebnim treningom. Trener nam na začetku pove, katero kato bomo trenirali, nato se poglobimo v vsak gib posebej. Enkrat na teden pa se posvetimo pravilom tekmovalnega obnašanja na tatamiju – prihod, priklon, pozdrav sotekmovalcev …

Kakšno opremo potrebuješ za trening?

Pri karateju nosimo posebna kimona in pasove. Barva pasu se razlikuje glede na stopnjo, ki jo posameznik doseže. Sam imam trenutno moder pas.

Kako potekajo tekmovanja?

Tekmujem tako individualno kot ekipno. Tekma poteka v več krogih, na izpadanje. Na tatamiju se srečata po dva nasprotnika, ki hkrati izvajata kato. To spremljajo trije sodniki, ki z hkratnim dvigom zastavic določijo zmagovalca dvoboja. Zmagovalec gre nato v naslednji krog, vse do finala. Ekipno tekmujem še z dvema sotekmovalcema proti drugi ekipi. Pri ekipnih tekmovanjih je zelo pomembno, da so tekmovalci iste ekipe sinhroni.

Na tekmovanjih si zelo uspešen. Naštej nam nekaj najpomembnejših uspehov.

S sotekmovalcema smo že štirikrat zapored osvojili naslov državnih ekipnih prvakov, s čimer smo prišli v slovensko reprezentanco. V okviru reprezentance pa smo se že trikrat udeležili Balkanskega prvenstva, kjer smo leta 2021 in 2022 osvojili 1. mesto, lani, 2023, pa smo bili tretji.

 

Morda vam bo všeč tudi...